Naujienos

Esama požymių, kad valstybės tarnyboje ciniškai ignoruojama teisė

Vilniaus apygardos administraciniam teismui įteiktas naujas Daivio Zabulionio skundas dėl atleidimo iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos.
 
Lietuvos automobilių kelių direkcijos buvęs vienas vadovų, karjeros valstybės tarnautojas D. Zabulionis iš minėtos tarnybos buvo atleistas du kartus. Po pirmojo atleidimo, 2017 m. kovo 6 d., jis kreipėsi į teismą ir beveik po metus trukusio proceso bylą laimėjo. D. Zabulionis teismui įrodė, kad iš pareigų buvo atleistas šiurkščiai pažeidus tarnybinių tyrimų atlikimo procedūras ir nesant teisinio pagrindo, tai yra – remiantis apkalbomis ir darbdavio prasimanymu.
 
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismo išplėstinė teisėjų kolegija 2018 m. vasario 14 d. ne tik konstatavo, kad D. Zabulionis iš pareigų atleistas pažeidžiant įstatymus, bet ir nurodė grąžinti jį į pareigas bei priteisti dėl neteisėto atleidimo virš 30 tūkstančių eurų negauto darbo užmokesčio.
 
Kaip nurodė D. Zabulionį ginantis Advokatų profesinės bendrijos „ConsulTax" advokatas Albertas Kručkauskas, Lietuvos automobilių kelių direkcija ciniškai nepaisė minėto teismo sprendimo ir, antrą kartą atleisdama jį iš pareigų, vėl pažeidė procedūras ir nenurodė jokių naujų motyvų.
 
Advokato nuomone, jo ginamasis D. Zabulionis patyrė politinį susidorojimą, kai neįtikusiu tarnautoju atsikratoma nepaisant teisės normų. „Susisiekimo ministras viešais pasisakymais demonstravo nepagarbą teismui –  kvestionavo mano ginamajam įsiteisėjusį palankų teismo sprendimą. Ir dar kartą viešai metė nepagrįstą įtarimų šešėlį, leisdamas suprasti, kad tarnyboje šis nepageidaujamas. Ši byla – ciniško požiūrio į teisę ir politinių manipuliacijų pavyzdys", – pažymėjo advokatas A. Kručkauskas.
 
Vilniaus apygardos administraciniam teismui pateiktame skunde prašoma ne tik panaikinti neteisėtą darbdavio sprendimą, priteisti atlyginimą už priverstines pravaikštas, bet ir atlyginti viešais pasisakymais padarytą neturtinę žalą.
 
Kaip skelbta anksčiau, buvęs Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovo pavaduotojas D. Zabulionis iš pareigų buvo atleistas 2017 m. kovo 6 d., gavus Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymą, ir nesilaikant teisės aktų (Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo Nr. 977 „Dėl tarnybinių nuobaudų skyrimo valstybės tarnautojams taisyklių") nuostatų. STT pažymoje nebuvo pateikta faktų, nurodančių į kokią nors D. Zabulionio neteisėtą veiklą, tik paminėti asmeniniai ryšiai su prieštaringai vertintu  verslininku Raimondu Kurlianskiu.
 
Paskelbta: 2018-04-19